Takalukitus

Asuntomurrot tehdään useimmiten päiväsaikaan, asuntoihin jotka eivät ole takalukittuja. Takalukitsematon lukko avataan esim. piikillä.

Takalukitus tarkoittaa teljen lukittumista ulos -asentoon siten, että lukon saa auki ulkopuolelta ainoastaan avaimella tai sisäpuolelta vääntönupista. Telkeä ei voida esim. työkalun avulla painaa sisään.

Käyttölukko (esim. ABLOY 4190, LC190, LC100 tai LC102) voidaan säätää lukon rintalevyssä olevalla valintanapilla joko päiväkäyttö- tai lukitusasentoon. Valintanapin ollessa päiväkäyttöasennossa ( = alhaalla ), lukko voidaan avata painikkeella, mutta tällöin myös murtautuminen on helppoa. Takalukitusta kannattaa siis käyttää aina, mutta etenkin asunnosta poistuttaessa!

 

4190valintanappilc100valintamappi

 

Valintanupin asento:
YLÄASENTO = takalukitus Lukko avattavissa vain avaimella tai vääntönupilla.
ALA-ASENTO = päiväkäyttö Lukko avattavissa myös painikkeella.

ABLOY 4194 käyttölukkorunko on automaattisesti takalukkiutuva. Lukossaei ole toiminnan valintanuppia, vaan lukko takalukkiutuu aina oven sulkeutuessa.

Muista kuitenkin, että paraskaan lukko ei auta, jos ovesi ei ole huolellisesti suljettu. Kotoa lähtiessäsi pieni tönäisy ovea vasten, niin varmistat, että ovi lukittuu.

Murtosuojauksen ja myös henkilöturvallisuuden kannalta tehokkainta on asennuttaa lisäksi varmuuslukko. Takalukitus ja varmuuslukko yhdessä antavat lähes täydellisen murtosuojan kerrostaloasunnolle.